Ekonomi

İran, Rusya-Husi füze görüşmelerine aracılık ediyor

İran, Rusya ile Yemen’deki Husi isyancıları arasında gelişmiş gemi savar füzelerinin potansiyel transferi için devam eden gizli müzakerelere aracılık ediyor. Bu hamle, Husilerin Kızıldeniz’deki ticari ve askeri gemileri hedef alma kabiliyetini önemli ölçüde artırabilir.

Üç Batılı ve bölgesel kaynağa göre, görüşmeler Yakhont füzesi olarak da bilinen P-800 Oniks üzerine yoğunlaşıyor. Yedi kaynak, Rusya’nın bu füzelerin transferi konusunda henüz bir karara varmadığını belirtti. Eğer tedarik edilirse, bu silahlar Husilerin gemilere daha isabetli saldırılar düzenlemesini sağlayabilir ve bölgedeki ABD ve Avrupa deniz kuvvetleri için artan bir tehdit oluşturabilir.

Husiler, İsrail ile Gaza arasındaki çatışma sırasında Filistinlilerle dayanışma göstererek Kasım ayından bu yana deniz saldırılarını yoğunlaştırdı. Eylemleri arasında insansız hava aracı ve füze saldırıları, en az iki geminin batırılması ve bir diğerinin ele geçirilmesi yer alıyor. Bu olaylar, Kızıldeniz üzerinden küresel ticareti aksattı, gemi rotalarının değiştirilmesine ve sigorta maliyetlerinin artmasına neden oldu.

ABD ve İngiltere’nin askeri müdahalelerine rağmen, Husi saldırıları devam etti. İki bölgesel yetkili, Husilerin ve Rusların bu görüşmeler için bu yıl en az iki kez Tahran’da bir araya geldiğini ve önümüzdeki haftalarda daha fazla toplantı beklendiğini açıkladı.

Daha önce Rusya tarafından İran destekli Hizbullah’a sağlanan Yakhont füzesinin menzili yaklaşık 300 km (186 mil). Füze transferi hakkındaki görüşmeler, Mayıs ayında bir helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin görev süresi sırasında başladı.

Bir Batılı istihbarat kaynağı, “Rusya, Husilerle Yakhont süpersonik gemi savar füzelerinin transferi için müzakere ediyor. İranlılar görüşmelere aracılık ediyor ancak üzerinde imzalarının olmasını istemiyorlar” dedi.

İran’ın BM misyonu ve Rusya Savunma Bakanlığı’ndan konuyla ilgili sorulara yanıt alınamadı. Husilerin resmi sözcüsü Muhammed Abdel-Selam, müzakerelerden haberdar olmadığını iddia etti.

Üst düzey bir ABD yetkilisi, sistemleri belirtmeden, Rusya’nın Husilerle füze tedariki konusundaki görüşmelerini doğruladı ve durumu “çok endişe verici” olarak nitelendirdi. ABD Savunma Bakanlığı’ndan başka bir yetkili, Husi kabiliyetlerinin bu şekilde artırılmasının uluslararası deniz güvenliğini ve Orta Doğu güvenliğini tehdit edeceği konusundaki endişelerini dile getirdi.

Bu gelişmeler, özellikle Ukrayna’daki çatışma sırasında Rusya ve İran arasında güçlenen askeri bağların arka planında gerçekleşiyor. ABD’nin bu ay başlarında belirttiği gibi, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı kullanılmak üzere Moskov’a balistik füzeler transfer ettiği iddia ediliyor.

Moskova’nın Husileri silahlandırma potansiyeli, Batılı ülkelerin Ukrayna’nın Rusya topraklarının daha derinlerine saldırı düzenlemek için silahlarını kullanmasına izin verme olasılığına stratejik bir yanıt olabilir. Bu düşünce, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Haziran ayında, Ukrayna’ya verilenler gibi gelişmiş uzun menzilli silahların Batı’nın düşmanlarına gönderilmesi konusundaki uyarısıyla uyumludur.

Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü’nden füze uzmanı Fabian Hinz, potansiyel füze transferini bölgesel güvenlik için bir “oyun değiştirici” olarak nitelendirdi. Yakhont füzesinin deniz seviyesine yakın uçuş ve süpersonik hız gibi gelişmiş özellikleri, onu önlemesi zor bir tehdit haline getirecektir.

Üst düzey ABD yetkilisi, Amerikan temsilcilerinin bu yaz Suudi Arabistan’ı ziyaretleri sırasında Suudi mevkidaşlarıyla Rusya-Husi müzakerelerini görüştüklerini ve konunun Moskova’ya iletildiğini bildirdi. Suudi endişeleri de doğrudan Ruslara iletilmiş.

Suudi hükümeti konu hakkında yorum yapmadı. Hinz, Rusya’nın füzelerin teslimatının teknik yönleriyle ilgilenmesi gerektiğini, bunların ABD tarafından tespit edilmeden ve müdahale edilmeden nasıl transfer edileceği ve operasyonel hale getirileceği konusunda yardımcı olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Husilerin füze sistemini etkili bir şekilde kullanmak için eğitim almaları gerekecek.

Üst düzey ABD yetkilisi, transferin gerçekleşmesi durumunda ciddi sonuçlar doğuracağı konusunda uyarıda bulunarak, bunun Suudiler, ABD ve diğer bölgesel ortaklar arasında yarattığı endişeye dikkat çekti. Yetkili, Husilerin Kızıldeniz’de neden olduğu mevcut hasarı ve Yakhont füzelerini edinmeleri durumunda tehditlerin artma potansiyelini vurguladı.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.


Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu